Гласуването ще продължи до 13 декември, а церемонията по връчване

...
 Гласуването ще продължи до 13 декември, а церемонията по връчване
Коментари Харесай

Планетариумът в Бургас в надпревара с Етнографския музей и „Акве Калиде“ за „Сграда на годината“

 Гласуването ще продължи до 13 декември, а церемонията по връчване на премиите на Националния конкурс ще е на идващия ден

Три от петте здания, които са номинирани за „ Сграда на годината “ в раздел Социална инфраструктура – просвета, са в Бургас. Гласуването към този момент стартира. То ще продължи до 13 декември, а на идващия ден е церемонията по връчване на премиите на Националния конкурс.

Сградите от Бургас, които през тази година се борят за премия са: Планетариума,  Етнографския музей и Експозиционен и демонстрационен център " Минералните води на Акве Калиде “, от плана за обект „ Късноантична и средновековна цитадела „ Акве Калиде “.

Освен тях в конкуренцията се включиха Културен център " Жул Паскин " във Видин и Павилион-ателие за креативна активност във Варна.

Инвеститор на Планетариума е Държавно Предприятие „ Пристанищна инфраструктура “, а архитектурата е дело на „ Декор Дизайн “ Архитекти Бурулянови.

„ Планетариумът в Бургас излиза от рамките на просто постройка, той е мост сред ултра актуалната архитектура и необятния космос, създаващ едно неповторимо пространство за образование, забавление и социализация. Инвестицията в тази магнетична структура акцентира сериозен ангажимент към науката, образованието и обществото, и то благодарение на възхитителната астрономическа загадъчност. Реализирането на това архитектурно знамение е стратегическа стъпка към привличане на повече просвета, обучение и туризъм в района, издигайки Бургас на ново равнище като град, олицетворяващ обучение и нововъведения “, поместиха в описанието на плана уредниците на състезанието. 

„ Планетариума освен дава отговор на научни и просветителни потребности, само че също по този начин действа като обществен център, където локалната общественост може да се събира и да взе участие в разнородни събития “, прибавят те.

„ Структурата се стреми да бъде място, което не просто осведоми, а въодушевява, преобразува и сплотява хората под общото изкуствено небе за проучване на космоса. Със своята сферична форма и софтуерните магии, които предлага, този планетариум съчетава в себе си цифрово предимство и дизайнерско майсторство. Всяка парченце от неговата структура, от неръждаемата стомана 316L полирана до огледалност, употребена за външната му обвивка, до 8-метровият прожекционен купол, е построена с мисъл за точност и функционалност. Сградата е образец за това по какъв начин инженерният разум и архитектурната хубост могат да се съчетаят, с цел да основат нещо, което не е просто естетически прелестно, само че и функционално и новаторско “, описват уредниците. 

„ Инвестицията в този обект е стратегическа и планува освен настоящи, само че и бъдещи просветителни и обществени потребности, като в същото време се стреми, както към си към неповторим контур, по този начин и към качествено обзавеждане и благосъстояние на прекарването. Съчетавайки изкуство, просвета и технология, Планетариума е знак на симбиозата на познание и хубост “, прибавят те.

Планетариумът е разположен в непосредствена непосредственост до Морска Гара, на територията на Зоната за публичен достъп на Пристанище Бургас. Обемът на постройката, съставлява сферично тяло с ограждащ пръстен, служител по едно и също време за външна страна и козирка. Габаритът на постройката от 12 метра външен диаметър е съгласуван с вътрешния прожекционен купол от най-ново потомство, с диаметър 8 м и нужните му инсталационни сервитути.
 Експозиционен и демонстрационен център " Минералните води на Акве Калиде " e планиран източно от турската баня и разкритата археология, според общата утвърдена идея за експониране.
" Експозиционен и демонстрационен център „ Минерални води на Аква Калиде “, чийто вложител е Община Бургас, е с местоположение: в УПИ I, кв. 7, по проекта на в.з. „ Минерални бани “, кв. „ Ветрен “, гр. Бургас, община Бургас, област Бургас. Проектът третира постройка № 3 – " Експозиционен и демонстрационен център " Минералните води на Акве Калиде “, от план за обект „ Късноантична и средновековна цитадела „ Акве Калиде “. На територията на комплекса и в границите на обекта са осъществени създаване на ажурна пиацета за експонираната археологическа конструкция (зоната на руините на банския комплекс „ Акве Калиде ”).

Извършена е консервация, реституция, експониране и социализация на Средновековната баня „ Сюлейман Кануни каплъджа ”, която е приспособена за „ Музей на водата ”, както и създаване на чешма за минерална вода за публично прилагане, благоустрояване в зоната на публичното обслужване. Богато е озеленена и благоустроена парковата среда с алеи, фонтани, пейки и постройка, помещаваща в себе си Магазин с кафетерия, с места за консумация навън, с взор към Банята и археологическите структури. Реализирана е спешна консервация на разкрити археологически структури, източно от средновековната баня.

" Експозиционен и демонстрационен център " Минералните води на Акве Калиде " e планиран източно от турската баня и разкритата археология, според общата утвърдена идея за експониране. Сграда № 3 – " Експозиционен и демонстрационен център „ Минералните води на Акве Калиде " ", е разположен източно от турската баня и разкритата археология. Главният метод е обезпечен от югоизток посредством пешеходен площад и е наличен за лица в неравностойно състояние.

В постройката са ситуирани два независимо функциониращи подобекта - Експозиционен център и Демонстрационен център. За тях са обезпечени независими входове.

Сградата е едноетажна, със партер, като на партерно равнище е ситуиран демонстрационен център (баня) и част от експозиционен център а в сутерена са ситуирани останалите пространства на археологическия музей, като равнището на сутерена съответствува с равнището на разкритата археология. В равнището на сутерена застрояването е съобразено с разкритата археология, като са обособени 2 затворени размера и сред тях покрито пространство, отворено на запад. В това покрито пространство са експонирани разкрити археологически структури.

Връзката сред затворените размери на сутерена се реализира със система от алеи, обвързани с разкритата археология и построените, в границите на предишен стадий пасарелки, западно от обсега на плана. Сградата е ситуирана в рамките на Късноантична и средновековна цитадела „ Акве Калиде “ - Термополис при Бургаските минерални бани, кв. Ветрен, гр. Бургас.
 Сградата на Етнографския музей в Бургас, на която вложител също е Община Бургас, също има късмет да завоюва влиятелната премия.
Етнографският музей ce пoмeщaвa в eднa oт нaй-cтapитe зaпaзeни в гpaдa cгpaди - няĸoгaшнaтa ĸъщa нa някогашния бypгacĸи ĸмeт Димитъp Бpaĸaлoв, пocтpoeнa oщe пpeди Ocвoбoждeниeтo (пpeз 1873 г.) Cлeд мнoгoĸpaтни cмeни нa фyнĸциитe, пpeз 1981 година тя e пpигoдeнa зa Eтнoгpaфcĸи мyзeй и oттoгaвa нe e пpeтъpпявaлa cepиoзeн peмoнт c изĸлючeниe нa няĸoи ĸoзмeтични и нeдoтaм oбмиcлeни нaмecи.

Πo пoдpoбeн apxитeĸтypeн и тexнoлoгичeн пpoeĸт е осъществена цялocтнaтa pecтaвpaция и ĸoнcepвaция нa издъpжaнитe в нeoĸлacициcтичeн cтил фacaди, ĸaĸтo и възcтaнoвявaнeтo нa пapaднoтo двycтpaннo cтълбищe в opигинaлнaтa мy ĸoнфигypaция.

Bъв вътpeшнoтo пpocтpaнcтвo ocвeн пpeдвидeнoтo пo чиcтo eĸcплoaтaциoнни пpичини oптимизиpaнe нa oбcлyжвaщитe зoни зa пepcoнaлa нa мyзeя e изгoтвeнa цялocтнa нoвa ĸoнцeпция зa eтнoгpaфcĸaтa eĸcпoзиция. Bъв вpъзĸa c нeйнoтo peaлизиpaнe e cъздaдeн пoдpoбeн интepиopeн пpoeĸт, вĸлючвaщ цялocтнo нoвo oбзaвeждaнe нa мoдyлeн пpинцип. Πpeдвидeни ca и cъвpeмeнни интepaĸтивни фopми нa пpeзeнтaция.

Bтopият ĸoмпoнeнт нa пpoeĸтa вĸлючвa цялocтнoтo блaгoycтpoявaнe нa oбшиpния двop нa Бpaĸaлoвaтa ĸъщa и изгpaждaнe нa пoдoбeĸти oт cъщecтвeнa вaжнocт зa фyнĸциoниpaнe нa мyзeя. Aтeлиe, фoндoви пoмeщeния и oтĸpитa cцeнa ca няĸoи oт тяx.

Мнoгo aтpaĸтивнa зa пoceтитeлитe е дeмoнcтpaциoннaтa ĸyxня, ĸъдeтo ce пpигoтвят и пpeдлaгaт тpaдициoннитe зa paзличнитe пpaзници мecтни яcтия, a cлeд гoдини пpeĸъcвaнe ce възpaждa oбичaнoтo oт бypгaзлии ĸaфeнe ĸъм Eтнoгpaфcĸия мyзeй. Цялoтo двopнo пpocтpaнcтвo е пoдxoдящo oблaгopoдeнo c нoви нacтилĸи и oзeлeнявaнe, a aмopтизиpaнитe в мoмeнтa плътни oгpaди ĸъм cъceднитe имoти са възcтaнoвeни в opигинaлния cи тип

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР